Industria de flori – cifre exporturi 2015

Industria de flori – cifre exporturi 2015 – 2015 a fost un an foarte bun pentru industria de flori olandeza. Anul trecut Olanda a inregistrat o crestere de 3% a vanzarilor de flori (exporturi), comparativ cu aceeasi perioada a anului 2014. Astfel, totalul exporturilor de flori din Olanda catre alte tari a ajuns la 4.7 miliarde euro. S-au inregistrat cresteri in special pe florile taiate si nu pe plante.

industria de flori

Fata de 2014, cand s-au inregistrat scaderi in vanzarile de flori taiate (asa cum va povesteam si in acest raport de la bursa de flori) fata de vanzarile de plante, care erau in continua crestere, anul 2015 ne arata un trend foarte interesant. Florile taiate au inregistrat o crestere a vanzarilor de 6% (la 2.9 miliarde euro). Exportul de plante, in schimb, a inregistrat scaderi de 3% (la 1.8 miliarde euro). Impreuna, aceste cifre, rezulta intr-o crestere totala a exporturilor de flori cu 3% fata de 2014, lucru datorat in special faptului ca tarile non-europene au inceput din nou sa cumpere din Olanda.

Industria de flori – cifre concrete din tarile europene

Germania, Austria si Rusia au cumparat cu mult mai putine flori fata de alti ani, lucru ingrijorator pentru bursa olandeza. Desi inca se afla in top cele mai banoase tari pentru Olanda, Rusia a inregistrat o scadere extraordinara in cumparaturile de flori si plante in 2015, respectiv au cumparat cu 27% mai putine flori in 2015, achizitionand de 146 milioane de euro. De altfel, Rusia facea si ceva amenintari in 2015… Numarul 1 in importuri de flori din Olanda – respectiv Germania –  a scazut cu doar 4%, la 1.35 miliarde euro. Importurile austriece au scazut cu 16%, pana la un total de 109 milioane de euro.

O alta tara importanta pentru Olanda este si Anglia, care a inregistrat o crestere a importurilor de flori si plante cu 15%, pana la 781 milioane euro valoare export. Vanzarile catre alte tari non-europene a crescut cu 8% per total.

Industria de flori – o piata volatila

Multi experti din Olanda considera ca este foarte important pentru aceasta tara sa inceapa sa se concentreze pe exporturi si din alte industrii, intrucat industria de flori devine din ce in ce mai instabila la nivel mondial. Tarile cheie pentru exporturile de flori incep sa arate foarte multe semne de cresteri si scaderi bruste, fara o stabilitate atat de necesara pentru Olanda, mai ales ca vorbim despre marfuri perisabile. Desi rezultatele sunt promitatoare pentru 2015, atat Olanda, cat si noi, precum mici pioni ai industriei, trebuie sa fim foarte precauti in viitor si cat mai uniti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *