Florar decorator – ucenicie sau curs florar?

Florar decorator este o ocupatie practicata in principal de cunoscatorii florilor taiate si a florilor cu radacina. Ocupatia este destinata celor care iubesc florile, plantele si natura, fiind considerata o meserie practicata in principal din pasiune, avand un grad de risc mare, impunand munca fizica in conditii extreme. Florar decorator este o ocupatie care se adreseaza tuturor categoriilor de varsta, oricarui sex, urmarindu-se persoane care poseda deprinderile si cunostintele necesare realizarii de aranjamente florale, buchete de flori, ansambluri de plante si alte derivatii ale acestora.

Persoanele care isi doresc sa incerce aceasta meserie sau care citesc acest articol pentru a fi in tema cu o posibila reorientare profesionala, vor afla in continuare tot ce trebuie sa stii si sa faci pentru a deveni un florar decorator de prima mana in industria floristica si de design floral.

Cum incepi?

Nu este neaparat nevoie sa faci un curs de florist sau florar pentru a incepe in aceasta industrie, desi acest curs reprezinta un plus in orice CV. Un astfel de curs este in jur de 1500-2500 RON standard, insa poate fi si mai scump. Primii pasi pot fi facuti si in stilul clasic al unei meserii, respectiv prin efectuarea unor luni de practica intr-o florarie. Aceasta meserie mai mult se fura si se invata din “facute”, astfel ca este o oportunitate buna sa ai deja un salariu si sa inveti de la prima mana cum se procedeaza in diverse tehnici.

FlorideLux.ro angajeaza! Vezi ce posturi disponibile avem: Job florar cu specializare la locul de munca

florar decorator, angajam florarie

Ce iti trebuie?

In principal ai nevoie de rabdare, dorinta de munca si capacitate de adaptare rapida. Este un domeniu solicitant, pentru ca florile se cumpara din impuls si clientul de obicei vrea ACUM, AICI, REPEDE. Nu este neaparat o industrie in care ai foarte mult timp sa creezi, sa te bucuri de fiecare floricica pe care o tai la unghi perfect si te gandesti 20 minute cum o plasezi in aranjament pentru un aspect perfect simetric. Cu totii ne dorim sa fie asa, insa in practica totul se misca foarte rapid si presiunea este la cote maxime, desi sunt si zile cand ne permitem munca mai relaxata…

Daca stapanesti foarte bine tehnica de realizare a aranjamentelor si a buchetelor, cunosti florile, stii sa reactionezi imediat la inlocuiri necesare si te poti adapta oricarei situatii aparute, esti un succes garantat in aceasta meserie. Daca vii ucenic, iata care sunt pasii normali catre a deveni florar decorator cu acte in regula:

 1. curatenie cooler si vase florale, profesionist
 2. taiere flori si aranjare in vase
 3. aranjare flori, intretinere, curatenie spatiu de lucru in unelte si decoratiuni, materiale de lucru
 4. mentinere stoc si reaprovizionare statii de lucru, invatarea materialelor si uneltelor specifice meseriei
 5. ingrijire plante
 6. curatare flori si pregatirea lor pentru aranjamente pentru florarii experimentati
 7. invatarea denumirii florilor, a felului in care vin in pachete, a modului ideal de pastrare si de ingrijire, a celor mai buni inlocuitori, a sezonalitatii si a culorilor disponibile
 8. invatarea tehnicilor de realizare a buchetelor florale
 9. invatarea tehnicilor de realizare a aranjamentelor florale
 10. invatarea tehnicilor de realizare a buchetelor si aranjamentelor pentru evenimente private (nunti, botezuri)
 11. invatarea tehnicilor de realizare a sculpturilor florale
 12. mentinerea stilului de lucru sub presiune, la norma
 13. adaptarea la lucrul cu calculatorul, invatarea procedurilor interne ce trebuie respectate de floristi, invatarea sistemelor soft interne
 14. realizarea necesarelor de flori, plante si materiale de lucru pentru atelierul de lucru
 15. ofertari buchete, aranjamente florale si evenimente

Toti acesti pasi au nevoie de un minim 5 luni de zile pentru asimilare intr-un ritm normal, dar si pentru impamantenirea informatiilor primite si intrarea intr-un ritm de lucru perfect adaptat stilului. Dupa 5 luni minim vei fi pregatit sa faci fata si celor mai solicitante sezoane, dar si celui mai pretentios magazin tip florarie.

Este esential sa intelegi, precum incepator, ca aceasta meserie nu implica doar creatie si creativitate. Este imperios necesar sa stii sa intretii corect florile, sa intretii plantele, sa nu pierzi marfa, sa te adaptezi stilului de design al angajatorului / brandului de florarie, sa inveti repede, sa faci fata oricarei situatii, sa stii ca pot fi oameni / clienti / colegi carora nu le va place de fiecare data cum ai facut un anumit aranjament si ca poate vei primi critici, desi tie ti se pare extraordinar design-ul, insa vorbim de o interpretare subiectiva. Trebuie sa poti scoate din orice critica o idee constructiva si o oportunitate sa cresti precum profesionist.

Florist decorator
Florist decorator

Trebuie sa stii ca EXACT ca tine si ceilalti florari au fost supusi aceluiasi stil de invatare pe repede inainte si ca la fel au furat si ei meserie. Si, la fel ca si tine, si ei sunt mereu sub presiune. Probabil ca nu toata lumea va avea rabdarea sau timpul necesar sa stea sa iti explice fiecare pas. Tocmai de asta se numeste “a fura meserie”, pentru ca trebuie sa prinzi din zbor si sa te adaptezi rapid. Daca ai un scop clar sa inveti, cu siguranta vei putea trece peste orice obstacol emotional.

Florar decorator – ucenicie vs. curs florar

Si acum vei spune… ei, decat sa stau atat sub presiune si sa astept 5 luni de zile… mai bine merg la un curs, nu? Dar oare… care sunt plusurile si minusurile ucenicie VS. curs florar? Iata totul explicat mai jos:

UCENICIE

 • invatare rapida si aprofundata, cu salariu
 • lucrul cu foarte multe flori si plante
 • invatarea florilor, a culorilor, a preturilor, a furnizorilor, a sezonalitatii, a inlocuirilor
 • invatarea atat de buchete de oferit, aranjamente florale, cutii, cat si buchete si aranjamente nunti / botezuri
 • invatare la nivel profesionist, gata pentru cariera / salarii mari
 • adaptarea rapida la orice cerinta a clientilor, lucrul direct cu clientii
 • experienta dovedita, insa fara diploma
 • mediu de lucru foarte alert, presiune, norma
 • dupa ucenicie te poti angaja permanent in compania unde ai facut practica

CURS FLORAR – ce cursuri sunt disponibile?

 • invatare in ritm specific unei pasiuni, unui hobby
 • invatare punctuala pe module gandite pentru timpul acordat punctual cursului, ideile principale
 • lucrul cu material vegetal limitat, conform programei
 • axarea mai mult pe buchete si aranjamente pentru evenimente private
 • o suma pe care trebuie sa o platesti
 • obtinerea unei diplome acreditate
 • un mediu de invatare mai lent, alaturi de alte persoane pasionate, o atmosfera relaxanta dupa job

Cele mai bune cursuri florist!

Cum se desfasoara un curs design floral:

https://www.youtube.com/watch?v=BusG-9kA-qo&t=11s

6 replies on “Florar decorator – ucenicie sau curs florar?”

Leave a Reply