Coronavirus si industria de flori

Coronavirus si industria de flori

De aproximativ 2 luni lumea este in panica, se mediatizeaza stiri cat mai alarmante si statistici cat mai morbide.

Coronavirusul are impact asupra comerțului national (Romania) si internațional de flori

IPM Essen – Dezinfectant de maini la intararea la targ

La targul IPM Essen dozatoarele cu gel dezinfectant si-au facut aparitia din ce in ce mai mult. Baile lor sunt oricum dotate cu dezinfectant si au in permanenta alerte de curatare a mainilor si a spalarii corecte.

Sala chineză a fost goală în timpul spectacolului Fruit Logistica de la Berlin. Efectele focarului de coronavirus în industrie sunt tot mai ample.

Din cauza coronavirusului, comerțul pe piețe este de asemenea închis: fără logistică și fără comerț pe piețe, piața este tăcută. Am vorbit cu mai multe persoane din industrie pentru a afla mai multe despre situație și impactul asupra industriei internaționale a florilor și floriculturii – în special, în perioada Zilei Îndrăgostiților.

Textul este preluat dintr-un articol pe care il puteti citi integral aici.

Cei care exporta flori / fermele de flori mentioneaza scaderi de pana la 40% a vanzarilor in perioada dinainte de Sf. Valentin. Este o tendinta care s-a pastrat si in alte piete iar in Romania impactul Coronavirusului asupra industriei de flori se va resimti dupa 8 Martie.

La nivel de Romania ma astept sa existe o scadere a vanzarilor in florariile clasice, magazine stradale de pana la 40% iar un procent de aproximativ 20% crestere in mediul online. Se vor pierde si multi clienti care vor renunta la a mai cumpara produse care nu se afla la baza nevoilor.

FlorideLux.ro a intensificat masurile de preventie inca de acum 2 saptamani (masuri de preventie implementate inca de acum multi ani):

Masuri de preventie luate de floraria FlorideLux.ro

  1. am dotat soferii cu manusi la livrari
  2. am intensificat eforturile in ceea ce priveste spalarea si dezinfectarea mainilor in permanenta
  3. floristii lucreaza cu manusi iar daca sunt raciti sau dau semne sunt trimisi acasa (nu am avut nici un caz in aceasta perioada)
  4. se dezinfecteaza toate suprafetele care vin in contact direct cu colegii si clientii (manere, usi, mouse, tastatura, robineti, toalete, pahare, intrerupatoare, volan, etc)

Nuntile vor fi afectate

Un aspect foarte important este legat de numarul de nunti care vor fi afectate, posibil sa nu mai vina invitatii iar unele cupluri sa decida amanarea acestora.

Un articol aparut recent in NYTimes atrage atentia asupra acestor lucruri iar din articol reiese recomandarea pentru amanarea evenimentelor de profil. Posibil sa tina cont de sugestie sau nu, cert este ca impactul asupra nuntilor va fi major. Riscul de infectare este foarte mare dat fiind si nevoia de a calatori atunci cand mergi la o nunta.

Globalizarea este din ce in ce mai mult evidenta in aceasta perioada si ne arata cum sunt conectate afacerile.

Importam flori din Olanda, Olanda importa din toata lumea. Importam flori din Ecuador, dar trecem prin nod Frankfurt pentru legatura catre Romania. Orice afacere am avea și oricum am functiona  (ca persoana fizica sau juridică) suntem și vom fi afectati de aceasta situație.

Ce recomand industriei de flori

Florariilor din Romania le recomand sa ia masurile de preventie enumerate mai sus dar si altele din punct de vedere al afacerii. Evitati contactele inutile si intalnirile foarte aglomerate, folositi dezinfectant cat mai des dar faceti si educatie proactiva cu angajatii vostri.

Atentie la calatorii, evenimente, targuri. Nu mergeti în zonele declarate cu risc crescut de infectare si evitati contactul cu persoanele care vin din acele zone.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *