Bursa de flori si plante din Olanda – Raport lunar septembrie 2015

Bursa de flori Olanda

A fost extrem de frig in acest an, in luna septembrie, astfel incat stocul disponibil a fost mai mic pe bursa de flori din Olanda.

Linia mercurului in termometre a trecut de 20 de grade Celsius doar 2 zile in Septembrie. In mod normal, an de an numaram 10 zile calduroase in aceasta perioada. A cazut un pic mai multa ploaie, vreme care a creat o atmosfera foarte umeda la inceputul lunii. In comparatie cu Septembrie 2014, pe bursa de flori numarul de produse vandute a scazut cu 1.9 %. Vanzarile valoric vorbind au crescut ezitant cu doar 0.4%.

Mai putine flori taiate vandute

Pretul mediu per trandafir taiat a crescut cu 1% fata de luna Septembrie 2014, dar numarul de fire floare vandute a scazut cu 1.8%. Grupul crizantemelor a inregistrat cele mai scazute vanzari, cu -24%. Pretul mediu si vanzarile la nivel de sume au crescut, implicit, cu +10.2%. Freziile au urmat un parcurs similar, inregistrand o scadere de 12.2% in numarul de fire vandute, insa o crestere in sumele incasate de 10.2%. Cymbidium sau orhideea imperiala a aratat o scadere atat in cantitati, cat si in sume, cu -18.8%, respectiv -8.7%. Hydrangea sau hortensia a avut cea mai spectaculoasa crestere in numarul de fire vandute, cu +22.2%, iar vanzarile au crescut cu 4.7%. Vanzarile (precum sume) de lisianthus (eustoma) au crescut cel mai mult fata de 2014, respectiv cu +15.4%. Numarul de fire de Alstroemeria si Gerbera au crescut insignifiant de mult.

O scadere mica si in vanzarile + cantitatile de plante de interior

Luna trecuta am observat o scadere in vanzari cu -1% si in unitatile vandute cu -1.3% pentru plantele de interior. Au fost vandute cu 26.8% mai putine bromelii in Septembrie, inregistrandu-se o scadere de sume cu 15.3%. Minirosele si alte grupuri de plante de interior au inregistrat scaderi semnificative, intre 1% si 13.4%, in functie de grupul de care apartin.
O traiectorie pozitiva a fost observata in grupul aranjamentelor de plante, al caror numar de unitati vandute a crescut cu 37.2%. Alte plante care au avut cresteri in unitatile vandute au fost Dendrobium, Anthurium si Cyclamen. O scadere usoara in vanzari a fost inregistrata la planta de Phalaenopsis (4.4%) si Dracaena (9.9%).

O luna mai putin buna si pentru plantele de gradina

In septembrie au fost vandute cu 4% mai putine plante de gradina. Vanzarile de Buxus au scazut cu -18.7%, grupul Viola a inregistrat o scadere de -13.6%, la fel si alte grupuri de copaci/tufisuri (scaderi de pana la 33.2%). Pe de alta parte, plantele de gradina cu flori si cele extrem de rezistente la intemperii au inregistrat cresteri spectaculoase, iar aici mentionam planta de Aster (+50.2%), Erica (+35.9%), Cyclamen (+24.4%) si Hydrangea sau Hortensia (+9.3%).

Sursa: https://www.floraholland.com 

Pentru flori si plante en-gross recomandam: www.FlowersMarket.ro

One thought on “Bursa de flori si plante din Olanda – Raport lunar septembrie 2015

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *